Er du ikke specielt motiveret for praktik?
Tænker du, at en praktik er gratis arbejdskraft? At praktik kun er relevant for personer, der mangler erfaring? Eller at praktik først er relevant, når du har søgt job i længere tid?
Så kan du her på siden finde eksempler på, hvordan andre, der har tænkt det samme som dig, alligevel har fået noget brugbart ud af deres praktik. Forhåbentligt kan du blive inspireret, så du også kan starte i en praktik, der giver værdi for dig.
Det er nemlig ikke til at komme udenom. Når du er på dagpenge, er der krav om, at du på et eller flere tidspunkter starter op det, der kaldes et aktiveringstilbud. For de fleste ledige vil det være en virksomhedspraktik.
Et godt råd: Tal med din konsulent
Uanset hvad din situation er, og hvorfor du er forbeholden overfor en praktik, så tag snakken med din konsulent i jobcentret, når du er inde til samtale hos os. Der er forskellige muligheder for at finde ud af, hvordan vi kan få en praktik til at give mening og værdi for dig.
Er du ikke så vild med navnet 'praktik'?
Så er du velkommen til at kalde det noget andet, både når du er i dialog med virksomheder, og når du skriver din praktik ind på dit CV.
Eksempler på, hvad andre praktik-skeptikere alligevel har fået ud af deres praktik
Vis alle
Som leder synes jeg ikke, at praktik er relevant eller muligt for mig
Søger du især efter lederstillinger, kan det være svært at gennemskue, hvordan en praktik bliver relevant for dig. Det kan opleves som vanskeligt at skulle aktivere sit netværk for at komme i praktik. Typisk er det heller ikke muligt eller realistisk at komme i praktik i rollen som chef.
Samtidig kan ansættelsesforløb i lederstillinger tage lang tid. Det betyder dog ikke, at kravet om et virksomhedsrettet forløb bortfalder, selvom du er tæt på at lande et job.
En mulig løsning kan være at bruge en praktik til at prøve noget af, du måske altid har overvejet. Det kan fx være en anden branche, hvor du kan prøve at være 'menig medarbejder'. Det kan også være et arbejdsområde, hvor du gerne vil opdatere din egen viden.
Nogle ledere bruger også praktikken til at prøve nye roller af. Læs fx om Rikke, der gerne ville snuse til arbejdet som selvstændig konsulent.
Rikke, 37-årig leder: Min praktik med konsulentarbejde i en startup gav mig nye perspektiver
"Mens jeg var i ansættelsesforløb til flere lederjobs, havde jeg undervejs kontakt til en startup, som jeg synes var ret spændende og havde nogle gode perspektiver. Jeg har overvejet i fremtiden at starte op som selvstændig konsulent, og derfor besluttede jeg mig for at tilbyde dem 4 ugers 'konsulentarbejde'. Her kunne jeg gennem min virksomhedspraktik være tilknyttet dem, og samtidig fik jeg det der praktik ud af verden.
Det var 4 spændende uger, hvor jeg kunne øse ud af min viden om forretningsudvikling, ansættelse af nye medarbejdere og generel ledelse - til kæmpe værdi for startuppen. Samtidig inspirerede deres stil, ideer og visioner mig i min tilgang til ledelse, hvilket jeg siden har taget med mig i mit nye job."
Jeg synes kun, praktik er relevant for nyuddannede, der ikke har ret meget erfaring
Har du allerede meget erfaring, kan det opleves som problematisk at skulle være i praktik i 4 uger. For mange med god erfaring fra arbejdsmarkedet kan praktik godt lyde som noget, der mest er for skoleelever eller nyuddannede.
Selvom praktik selvfølgelig er rigtig god til at give nyuddannede et erfaringsboost, så kan det også give værdi til dig med meget erfaring. Det kan fx give dig et frikort til at prøve noget nyt af på uforpligtende vis. Har du altid haft en lille drøm om at arbejde med frivillige eller med kultur? Så har du mulighed for at prøve det af i et uforpligtende samarbejde.
Mange ledige med meget erfaring bruger også praktik til at opdatere deres faglige kompetencer eller måske ligefrem til at bevise, at de har holdt sig up to date på deres fagområde, selvom der er sket meget, siden de blev uddannet i det. Det er fx tilfældet for Peter, der som 56-årig kommunikationskonsulent oplevede en skepsis fra arbejdsgiverne om, hvorvidt han kunne arbejde med video og sociale medier:
Peter, 56-årig kommunikationskonsulent: Gennem min praktik gjorde jeg deres skepsis til skamme
"Da jeg blev arbejdsløs, tænkte jeg først, at jeg lynhurtigt ville få et nyt arbejde. Derfor behøvede jeg heller ikke lytte så godt efter, når min konsulent i jobcentret begyndte at snakke om praktik. Jeg kunne ikke rigtig se meningen med det, fordi jeg tænkte, det kun var for nyuddannede, der manglede erfaring.
Efterhånden som afslagene tikkede ind, kunne jeg se, at jeg blev nødt til at gøre noget anderledes. Jeg oplevede, at jeg med min alder og lange erfaring ikke kunne overbevise arbejdsgiverne om, at jeg altså var med på beatet, når det handlede om moderne kommunikationsformer, fx reels til Instagram.
Jeg besluttede mig for at bevise, at de tog fejl. Jeg lavede en videopræsentation af mig selv, hvor jeg viste mine skills og samtidig fortalte, at arbejdspladsen kunne prøve mine evner af i et uforpligtende samarbejde i 4 uger. Videoen sendte jeg ud til en række virksomheder, og flere af dem bed på og inviterede mig ind til et møde. Det kom der en super praktik ud af, og efter et løntilskud er jeg nu fastansat i virksomheden. Jeg tror ikke på, jeg havde fået stillingen, hvis det ikke var for praktikken."
I min branche anses praktik som 'gratis arbejdskraft', og det er ikke velset
I nogle brancher er det ikke velset, at tilbyde praktik. Det gælder fx i brancher, hvor der er mange freelanceopgaver og projektansættelser, og hvor der er frygt for, at de lønnede ansættelser undermineres af "gratis arbejde" i praktik.
I disse tilfælde kan du i stedet forsøge at finde en praktik i en anden branche. Hav fx fokus på at finde opgaver, der ligner det, du gerne vil lave i din egen branche. Eller find en virksomhed, som kan give dig adgang til noget af det netværk, du kan bruge i din videre jobsøgning.
Læs fx hvordan Lukas som journalist fik noget ud af en praktik i en privat virksomhed:
Lukas, 29-årig journalist: Som journalisten trådte jeg ind på den anden side
"Jeg var ikke vild med tanken om praktik i mediebranchen, da jeg synes, jeg tilbød gratis arbejdskraft i stedet for at få betaling for mine freelance-opgaver.
Da jeg ikke rigtig kunne komme udenom praktik, søgte jeg derfor ind i en mellemstor, privat virksomhed. Her havde de en kommunikationskonsulent, der arbejdede med pressehåndtering, og jeg fik mulighed for at hjælpe ham med arbejdet. Jeg hjalp bl.a. med pressemeddelelser og -strategi.
I løbet af de fire uger fik jeg et insider-indblik i, hvordan private virksomheder arbejder med medierne. Det har givet mig en god ballast til min videre jobsøgning. Og så må jeg indrømme, at jeg også er begyndt at søge kommunikationsjobs i det private, og her er jeg kommet til flere samtaler."
Jeg synes, en praktik står i vejen for min jobsøgning
For nogle virker en virksomhedspraktik som et forstyrrende element, der står i vejen for ens jobsøgning og jagt på drømmejobbet.
Virkeligheden er dog, at en praktik ikke behøver at træde i stedet for jagten på drømmejobbet. Dit arbejde med at finde en praktik og dit fokus på dit ønskejob behøver ikke være modsætninger, men kan i stedet arbejde sammen.
Er du strategisk omkring din måde at gribe det an på, kan praktikken i stedet blive en genvej til det job, du ønsker dig.
Søger du fx mest efter opslåede stillinger, er du nødt til at bevæge dig over i den uopfordrede tilgang, når du søger efter praktikstillinger. Jo mere du breder dine jobsøgningsmetoder ud, jo hurtigere opnår du dine ønskede resultater.
Udover at bruge de 5 trin til at finde en virksomhedspraktik, kan du også lade dig inspirere af Amiras tilgang. Som nyuddannet sociolog, havde hun svært ved at komme igennem til samtale på de opslåede stillinger:
Amira, 27-årig nyuddannet sociolog: Jeg brugte mine afslag til at finde en praktik - og det gav mig en genvej til drømmejobbet
"Jeg oplevede at få rigtig mange afslag på mine jobansøgninger. Det blev jeg ret hurtigt træt af, og efter et tip fra én af mine studiekammerater begyndte jeg at ringe op, hver gang jeg havde fået et afslag på de jobs, jeg rigtig gerne ville have. Her spurgte jeg, hvad jeg manglede for at få stillingen. Ofte var svaret noget med manglende erfaring. Derefter spurgte jeg så direkte til, om virksomhedspraktik kunne være en mulighed i stedet for.
Det var en virkelig fed metode, der hurtigt gav mig to mulige praktikker på hånden. Og inden jeg havde set mig om, var jeg startet i praktik hos et forsknings- og analysecenter. Vi har allerede talt om fremtidsmulighederne, og de vil rigtig gerne holde fast i mig - i første omgang i en projektstilling.
Det er så fedt at, at praktikken har givet mig en genvej til mit drømmejob!"
Jeg synes, 4 ugers praktik er alt for kort tid til, at jeg kan nå at bevise noget
Nogle ledige kan have en følelse af, at det kan være svært at tilbyde en praktik på kun 4 uger. Det kan føles som om, man ikke kan nå at tilbyde et værdifult stykke arbejde og i stedet vil være til besvær for virksomheden.
Virkeligheden er dog, at 4 uger er tid nok til, at både du og virksomheden kan få rigtig meget ud af tiden. Hvis du sørger for, at dine opgaver er konkrete og af projektlignende karakter, så kan du sagtens nå at tilbyde virksomheden et konkret stykke arbejde, der har stor værdi for dem.
På 4 uger kan du også sagtens nå at bevise, at du både er en arbejdsom og dygtig medarbejder, og at du passer godt ind socialt på arbejdspladsen.
Hvis I har haft et rigtig godt samarbejde, og I kunne tænke jer at fortsætte det, så kan virksomheden også søge om at få dig i en ny praktik, hvis jobbet lader vente på sig.
Læs mere om kravene til en ny praktik i samme virksomhed
(Find kravene under fold-ud-menuen "Hvor mange gange må jeg være i praktik eller løntilskud?")
Lisbeth, 42-årig antropolog: Jeg nåede overraskende meget på de 4 uger
"Jeg var virkelig skeptisk overfor en virksomhedspraktik på kun 4 uger. Sidst jeg startede et nyt job varede selve onboardingen en hel måned, og jeg løste ikke en reel opgave for virksomheden, før den måned var gået.
Derfor var jeg også ret kritisk, da jeg blev tilbudt en virksomhedspraktik i en forvaltning i Københavns Kommune gennem jobcentret. Her skulle jeg undersøge resultaterne i en stor brugerundersøgelse, som de ikke selv havde haft tid til at kigge på. Jeg tog imod praktikken, så jeg fik det overstået, og så fik jeg lidt praktisk erfaring med SurveyXact til mit CV.
Efter den første dags obligatoriske introduktion, rundvisning og udlevering af computer, blev jeg sat grundigt ind i opgaven af min praktikvejleder. Og så var det ellers bare at komme i gang. Jeg var overrasket over, hvor hurtigt jeg fik lavet noget reelt arbejde, og jeg nåede faktisk at blive færdig med selve analysen, før de 4 uger var færdige. Undervejs havde jeg også haft tid til at netværke med mine nye kolleager, og jeg fik nogle gode kontakter i forvaltningen, der hjalp mig videre i min jobsøgning."