Peermentor - få hjælp af en ligesindet

Har du lyst til at tale med et menneske, der forstår, hvad det vil sige at være ledig eller sygemeldt og samtidig have en diagnose, funktionsnedsættelse eller et handicap? Så er en peermentor fra Jobcenter København måske noget for dig.

Peermentorer hjælper ledige og sygemeldte med funktionsnedsættelser og psykisk sårbarhed. 

Måske har du brug for at tale med én, der kender til en situation som din, og opdage at du ikke er alene? Måske vil det at dele bekymringer og små sejre give dig håb og motivation med på vejen? Eller måske har du nogle konkrete udfordringer, som du gerne vil have støtte til at lære at mestre bedre? 

Hvordan kan en peermentor hjælpe?

Med en peermentor får du støtte i din jobsøgning og hjælp til at skabe de bedste jobmuligheder for dig og dine forudsætninger. Peermentorer bidrager med egne, levede erfaringer og støtter op om det, der er vigtigt for lige netop dig.

Oplever du f.eks.:

  • At det er svært at få øje på og italesætte dine styrker og ressourcer?
  • At du er i tvivl om, hvilke job eller arbejdspladser du vil trives i?
  • At du mangler idéer til, hvordan jobsøgning og arbejdsliv kan tage hensyn til dine behov?
  • At det føles ensomt at være jobsøgende eller sygemeldt, og du savner at være en del af et meningsfuldt fællesskab?
  • At du har udfordringer med at overskue de daglige gøremål derhjemme?
  • At din uge flyder ud, uden du får gjort det, du ville, og at du sidder tilbage med dårlig samvittighed?

En peermentor er ikke en beskæftigelsesfaglig medarbejder og har ikke indflydelse på din sag. Peermentoren kan støtte dig i alt det rundt om jobsøgningen eller sygemeldingen, som kan øge din trivsel, selvindsigt og mestring. 

Hvordan får jeg en peermentor?

Du får et forløb med en peermentor ved at henvende dig til din konsulent i jobcentret. Herefter vil din peermentor kontakte dig, og I vil sammen tale om, hvordan forløbet skal se ud for dig.

 

Hvordan foregår et peermentor-forløb?

Som udgangspunkt er et peermentor-forløb 1-2 timer pr. uge i tre måneder. I laver sammen en plan for, hvad I vil arbejde med i forløbet.

Du aftaler med din peermentor hvor, og på hvilke tidspunkter, det giver bedst mening for jer at mødes. Typisk vil første samtale finde sted i Jobcenter København på Gammel Køge Landevej 43, og herefter kan det være, at I foretrækker at mødes på en café, eller et bibliotek, eller vælger at gå en tur i en park.

Din peermentor har selvfølgelig en professionel tavshedspligt, og derfor er jeres samtaler fortrolige. 

Kan du genkende noget af følgende?

Her kan du læse nogle eksempler på, hvad peermentorerne har oplevet i deres ledighedsperioder:

At få viden og indsigt i min funktionsnedsættelse og dens konsekvenser blev et vendepunkt for mig, både i forhold til at finde min vej ind på arbejdsmarkedet, men måske endnu vigtigere i forhold til at opnå en større accept af mig selv og min funktionsnedsættelse. Med accepten kunne jeg langt om længe slippe den skam og skyld, der havde været min tro følgesvend igennem de sidste mange år af mit liv”
- Peermentor

“At blive sen-diagnoseret var både en gave og en sorg. For det gav mig mange svar, men samtidigt kunne jeg jo ikke det samme som før. Det havde kostet mig meget at være stresset og udbrændt, og hvordan fortæller jeg den historie til en ny arbejdsgiver? “
- Peermentor

”Jeg var altid bange for at arbejdsgiver ville synes, at det var for besværligt at ansætte mig, når jeg skal bruge de kompenserende ordninger, som personlig assistance og hjælpemidler. Var det nu noget, de skulle betale? Og ville det kræve mere af arbejdspladsen og de andre kolleger?”
- Peermentor

”Som ledig on and off i 8 år, inden jeg fandt min vej ind på arbejdsmarkedet i et fleksjob, kender jeg alt for godt til følelsen af fuldstændig at miste troen på sig selv og egne evner. Følelsen af at være forkert, og følelsen af ikke at have nogen værdi for det arbejdsmarked, jeg så brændende ønskede at blive en fast del af. Og sidst men ikke mindst, følelsen af at være dum og uintelligent, fordi jeg inderst inde godt kunne mærke, at jeg var anderledes, men ikke havde ordene for, eller viden om, hvorfor. 
- Peermentor