Guide til det grønne arbejdsmarked
Hvordan kan du hjælpe organisationer, som allerede arbejder med bæredygtighed?
Du kan læse organisationens bæredygtighedsrapport eller bæredygtighedsstrategi på deres hjemmeside. Du kan også undersøge, hvad organisationen skriver om, hvad deres næste skridt er på bæredygtighedsområdet. Hvilke risikofaktorer har de identificeret, og hvad skriver de ikke noget om? Her kunne du måske understøtte deres videre arbejde med bæredygtighed det næste år?
Når du søger efter opslåede stillinger med bæredygtighedsopgaver
En analyse foretaget for Københavns Kommune viser, at mange jobopslag indeholder opgaver relateret til bæredygtighed, uden at det fremgår af titlen på opslaget. Brug derfor grønne nøgleord for bæredygtighedsrelaterede opgaver i din jobsøgning fx greenwashing, CSR, ESG, ESRS, klimatilpasning m.v.
Søger du efter kommunale job, kan du tage udgangspunkt i kommunens klimaplan. Her kan du undersøge hvilken forvaltning, der udfører opgaver, som matcher din faglige interesse.
Opsæt evt. en jobsøgeagent i de relevante kommunale forvaltninger.
Læs mere længere nede på denne side: Her kan du se flere opgaver under de fem arbejdsområder, som er regulering, data & analyse, kommunikation & markedsføring, dokumentation og innovation.
Sådan kan du hjælpe virksomheder med at komme i gang med bæredygtighedsrapportering
Du kan fx begynde med at se på, hvad virksomhedens forretningsidé er. Undersøg, hvilke ydelser eller varer virksomhedens kerneforretning består af.
Derefter kan du skabe et overblik over virksomhedens værdikæde. Du kan søge på nettet og finde konkrete eksempler på virksomheders værdikæder.
Når du skal tage uopfordret kontakt til en virksomhed, kan du hente inspiration her. Læs mere om ’Uopfordret kontakt’.
Bæredygtighedsrapporter ser forskellige ud
Du kan derfor med fordel læse bæredygtighedsrapporter fra forskellige virksomheder i samme branche. Her kan du fx få inspiration til at strukturere bæredygtighedsrapporten.
Se, hvordan du finder virksomheder.
De fleste virksomheder starter med at dokumentere virksomhedens klimaaftryk, når de skal i gang med deres første bæredygtighedsrapportering. Du kan læse mere under 'Dokumentation', hvor vi omtaler ESG (bæredygtighedsrapportering).
Sådan arbejder andre med bæredygtighed
Hør om andre kandidaters vej til at arbejde med grønne opgaver.
Tre videoer fra Akademikerkampagnen
Hent inspiration i disse videoer:
Video: Lins grønne overblik gør byggepladsen mere bæredygtig | Akademikerkampagnen
Video: Natalia minimerer Ecografs klimaaftryk - og maksimerer det digitale | Akademikerkampagnen
Video: Bæredygtighed i LAKOR | Akademikerkampagnen
Brug dine jobmål på Jobnet aktivt
Det er vigtigt, du løbende tjekker hvilke jobmål du har lagt ind på Jobnet. Under de fem grønne arbejdsområder har vi skrevet de typiske jobmål.
Det er også jobmål, som vi bruger i Jobcenter København. Du kan læse mere om, hvordan Jobcenter København søger kandidater ud til job, praktikker og events om bæredygtighed på baggrund af jobmål på Jobnet her: Rasmus blev fundet på sit jobmål i Jobnet.
Tag afsæt i din faglighed
Du kan tage afsæt i din faglighed og kombinere den med opgaver inden for bæredygtighed. Har du kompetencer inden for økonomi, ledelse og HR, data eller projektledelse, kan du kombinere dem med bæredygtighedsrapportering (ESG).
Se mere under ’Arbejdsopgaver nævnt i jobopslag’ og ’Jobtitler’ under de fem arbejdsområder, som er regulering, data & analyse, kommunikation & markedsføring, dokumentation og innovation.
Guide til de fem grønne arbejdsområder:
Guidens fem områder dækker over følgende grønne arbejdsområder:
- Data og analyse - analyser til understøttelse af grøn omstilling
- Regulering - brancher underlagt særlig lovgivning
- Kommunikation og markedsføring - anti-greenwashing og intern kommunikation
- Dokumentation - bæredygtighedsrapportering/ESG
- Innovation - tekniske discipliner, fx energi, vandkvalitet og biodiversitet
Regulering
Vis alle
Baggrund
Området ’Regulering’ dækker over brancher som, uanset virksomhedsstørrelse, er underlagt særlige bestemmelser relateret til grøn omstilling.
EU stiller løbende nye miljøkrav til virksomheder uanset virksomhedens størrelse. For eksempel forbyder Engangsplastdirektivet engangsservice, visse former for fødevareemballage og hygiejneprodukter, og kravene udvides de kommende år (kilde: Dansk Industri).
Fra 2025 får virksomheder mere ansvar for emballagen i deres varer via et ’udvidet producentansvar’. Det gælder også for produkter, der importeres med påsat emballage. Dette lovkrav vil medføre behov for en kortlægning af, hvordan emballage skal håndteres i den enkelte virksomhed.
Europa-kommissionen vurderer, at yderligere EU-krav til reduktion af emballageproduktion vil medføre 600.000 arbejdspladser i innovative SMV’ere i EU frem til 2030.
Regulering har effekter i bl.a. medicinal- og fødevareindustri samt i event- og oplevelsesindustri. Byggeriet er også reguleret ift. håndtering af bygge- og anlægsaffald (kilde: Miljøministeriet/Miljøstyrelsen) og nye løsninger til håndtering af tekstilaffald er på vej (kilde: Miljøministeriet).
Virksomheder kan forsøge at leve op til miljø- og bæredygtighedskrav via miljømærkningsordninger og -certificeringer. Også den offentlige sektor; kommuner og regioner har job med grønne arbejdsopgaver som indkøber eller formulering af offentlige udbud.
Eksempler på opgaver
Du kan undersøge om virksomhedens indkøb, produktion eller services er underlagt regulering. For eksempel kan du analysere virksomhedens forbrug og håndtering af emballage. Du kan også undersøge virksomhedens brug af engangsplast og udarbejde forslag til erstatning heraf.
Du kan undersøge, om der findes en miljømærkning for et eller flere af virksomhedens indkøb eller produktion. Og du kan afdække potentialet for, at virksomheden kan opnå eller komme tættere på en certificeringsordning (ISO, B-corp). Du kan udarbejde en gap-analyse af, hvad virksomheden mangler for at komme i mål med ordningen. Herefter kan du udarbejde en plan for, hvad der skal iværksættes for at opnå en certificering samt et budget for dette arbejde.
Se mere om certificeringer her Kom godt i gang med ledelsessystemer - Dansk Standard (ds.dk)
Arbejdsopgaver nævnt i jobopslag
Jobopslag til grønne arbejdsopgaver inden for området ’Regulering’ indeholder ofte disse arbejdsopgaver:
- Certificering og miljømærkning af produkter
- Indkøbsfunktioner
- Livscyklusanalyser
- Overvågning af brancheregulering
- Værdikædeberegninger
Jobtitler
Stillingsopslag til grønne arbejdsopgaver inden for området ’Regulering’ indeholder ofte disse jobtitler:
- Bæredygtighedskonsulent
- Compliance officer
- Indkøber
- Life-cycle specialist
- Sustainability Manager
Mulige jobmål på Jobnet
- Miljøkonsulent
- Projektleder
- Byplanlægger
- Rådgivende konsulent
- Landbrugskonsulent
Data og analyse
Vis alle
Baggrund
Området ’Data og analyse’ dækker over kvalitative og kvantitative analyser til understøttelse af grøn omstilling.
Analyser af bruger- og kundeadfærd kan anvendes til at udvikle løsninger og servicedesigns til fx at bekæmpe madspild samt øge genbrug og affaldssortering. Concito og Gate 21 lægger op til, at kommunerne får behov for borgerinddragelse for at opnå tilslutning til fx bæredygtig adfærd og ændring af lokalplaner (kilder: Concito og Gate 21).
Kvantitative dataanalyser ligger til grund for bl.a. beregning af CO2-udledning i virksomheders forsynings- og værdikæder.
Digitaliseringsstyrelsen forventer en omfattende digitalisering af energi- og transportsektoren vil effektivisere disse brancher i de kommende år (kilde: Digitaliseringsstyrelsen). Fx kan kunstig intelligens mindske energiforbrug i bygninger, forbedre trafikmønstre samt varsle om oversvømmelser (kilde: Digitaliseringsstyrelsen og Copenhagen Solutions Lab).
Eksempler på opgaver
Du kan bidrage til dele af arbejdet med virksomhedens vej mod bæredygtighed, ved at beregne virksomhedens CO2-aftryk. Se eksempler på, hvordan under området ’Dokumentation’ (ESG).
Du kan også analysere virksomhedens dataflow for dataindhentning og -lagring vedrørende bæredygtighed, og du kan opsætte dashboards, der viser nøgletal for bæredygtighed.
Du kan anvende kvalitative metoder til at kortlægge brugere, kunders og medarbejderes adfærd i forhold til virksomhedens bæredygtighedstiltag, og derved bidrage til forbedringer og effektiv implementering i virksomheden. Du kan også gennemføre interviews med kunder og brugeres om deres forventninger og krav til virksomhedens bæredygtighed.
Arbejdsopgaver nævnt i jobopslag
Indenfor området ’Data og analyse’ findes især arbejdsopgaver som:
- Borgerinddragelsesaktiviteter (dialogmøder, interviews)
- Data extracting/datamining
- Kodning
- Udvikling af BI løsninger
- CO2-beregning
Jobtitler
Stillingsopslag til grønne arbejdsopgaver inden for området data og analyse indeholder ofte disse jobtitler:
- Antropolog/sociolog
- Business intelligence analyst
- Programmør og systemudvikler
- Simulations specialist
Få flere oplysninger
Mulige jobmål på Jobnet
- Analytiker, data og analyse
- Programmør og systemudvikler
- Miljøanalytiker
- Økonom/miljøøkonom
- Statistiker
Kommunikation og markedsføring
Vis alle
Baggrund
Området ’Kommunikation og markedsføring’ handler om arbejdsopgaver til forebyggelse af greenwashing samt interne kommunikationsopgaver relateret til virksomhedens grønne omstilling.
Markedsføring af grønne og bæredygtige tiltag er underlagt bestemmelser i markedsføringslovgivningen om ’miljømæssige påstande’. Markedsføres et produkt som mindre skadeligt for miljøet end et andet, skal virksomheden, ifølge forbrugerombudsmanden, kunne dokumentere denne påstand - i modsat fald er markedsføringen vildledende (kilde: Forbrugerombudsmanden).
Forbrugerombudsmanden har fra 2022 indskærpet regler om forbud mod greenwashing over for en række konkrete virksomheder (kilde: Forbrugerombudsmanden). Derfor kan virksomheder have brug for at sikre at deres budskaber om bæredygtige produkter overholder lovgivningen. Andre virksomheder kan være usikre på lovgivningen og afholder sig, ifølge Dansk Erhverv, helt fra at kommunikere deres grønne tiltag, såkaldt ’greenhushing’.
Virksomheders bæredygtighedstiltag går ofte på tværs af organisationen og kan fx indebære opgaver med forandringsledelse til at sikre motivation og compliance for at leve op til virksomhedens bæredygtighedsstrategi.
Kommunikation og markedsføring rækker også ind i vejledningsguidens øvrige områder.
Eksempler på opgaver
Her kan du hjælpe virksomheden med at forebygge sager om greenwashing. Du kan undersøge virksomhedens hjemmeside og sociale medier og finde ud af, om deres udsagn er veldokumenterede og overholder lovgivningen. Du kan hjælpe med at indsamle dokumentation for påstandene.
Du kan læse mere her: Kvikguide fra Forbrugerombudsmanden
Du kan også understøtte virksomheden i at målrette deres bæredygtighedsrapport til deres målgruppe (investorer og samarbejdspartnere og potentielle kunder). Og du kan integrere virksomhedens bæredygtighedstiltag i deres salgs- og marketingsstrategi.
Arbejdsopgaver nævnt i jobopslag
Inden for området ’Kommunikation og markedsføring’ ser vi ofte følgende arbejdsopgaver i jobopslag:
- Miljømarkedsføring
- Profilering af miljømærkninger og -certificeringer
- Udvikling af bæredygtighedsprofil
- Udvikling af CSR-strategi
Jobtitler
Inden for området ’Kommunikation og markedsføring’ søger virksomheder ofte medarbejdere under disse jobtitler:
- Bæredygtighedschef
- Forretningsudvikler
- Kommunikationskonsulent
- SoMe-manager
Mulige jobmål på Jobnet
- Kommunikationskonsulent/-medarbejder
- Politisk konsulent
- Projektleder
- Marketingmedarbejder
- HR-konsulent
Dokumentation
Vis alle
Baggrund
Området ’Dokumentation’ relaterer til krav om virksomheders bæredygtighedsrapportering – det man kalder for ESG.
Virksomheder skal, afhængig af størrelse, redegøre for deres bæredygtighedsstrategi i årsregnskabet (ESG). Mange mindre virksomheder vælger dog frivilligt at rapportere deres bæredygtighedstiltag, for at imødekomme deres kunders krav til ESG.
ESG står for Environment, Social og Governance. ESG-nøgletal er kvantitative måltal baseret på en EU-taksonomi, der skal sikre gennemsigtighed om virksomhedens bæredygtighedstiltag. Oplysninger om virksomhedens CO2-udledning er et eksempel på et ESG-nøgletal under Environment. Nøgletal under Social handler om virksomhedens sociale forhold fx politikker for arbejdsmiljø, inklusion og leverandørers sociale ansvar. Og nøgletal under Governance står for virksomhedens adfærd fx ledelsessystemer til sikring af antikorruption og beskyttelse af whistleblowers.
Du kan læse mere på Virksomhedsguiden.
Lovkrav om brug af standarderne ’European Sustainability Reporting Standards’ i bæredygtighedsrapportering træder i kraft for virksomheder i denne rækkefølge (kilde: Erhvervsstyrelsen):
Fra 2024: Børsnoterede virksomheder og statslige aktieselskaber med mere end 500 ansatte.
Fra 2025: Øvrige større virksomheder med +250 ansatte, hvis deres nettoomsætning eller balancesum overskrider bestemte værdier.
Fra 2026-2028: Børsnoterede SMV’ere med 11-249 ansatte.
Bæredygtighedsrapportering placeres ofte i virksomheders finans-, ledelses- eller HR-funktioner, men også revisionsfirmaer varetager opgaven.
Eksempler på opgaver - ESG
Start med virksomhedens E (Environment)
Hvis virksomheden ingen bæredygtighedsrapport eller bæredygtighedsstrategi har, kan det første skridt være at fokusere på områder, virksomheden selv kan kontrollere. Start fx med at beregne virksomhedens CO2-aftryk for egen produktion eller drift (scope 1-2). Du kan fx anvende værktøjet Klimakompasset til denne beregning.
Når virksomheden har et overblik over CO2-aftrykket for egen drift, kan du undersøge, hvordan, virksomhedens CO2-aftryk kan reduceres, og du kan udarbejde et katalog med forslag til CO2-reduktion.
Herefter kan du gå videre med at undersøge CO2-aftryk for virksomhedens værdikæde, fx hos leverandører af varer og tjenesteydelser herunder transport.
Hvordan går du videre, når virksomheden allerede har en bæredygtighedsrapport?
E (environment): Her kan du tage udgangspunkt i bæredygtighedsrapportens mål, og udvikle konkrete planer for at opnå disse bæredygtighedsmål, herunder implementering. Du kan også pege på bæredygtighedstiltag for de områder, bæredygtighedsrapporten ikke nævner.
S (social): Her kan du udarbejde mål, planer og politikker for virksomhedens sociale forhold. Fx på arbejdsmiljøområdet ift. trivselsundersøgelser, sygefravær og APV-vurdering. Du kan også udarbejde mål, planer og politikker for virksomhedens sociale ansvar fx diversitet, støttet beskæftigelse, social dumping mv.
G (governance): Her kan du undersøge på om virksomheden har en whistleblowerordning, og du kan udarbejde politikker for de ansattes bæredygtige adfærd. Det kunne være i forhold til affaldshåndtering.
Du kan også undersøge, om virksomheden har behov for at efteruddanne medarbejdere, eller planlægge forandringsledelsestiltag for at skabe awareness og compliance ved imple
Arbejdsopgaver nævnt i jobopslag
Inden for området ’Dokumentation’ ses følgende arbejdsopgaver ofte i jobopslag:
- ESG-afrapportering
- Udarbejdelse af CO2-regnskab
- Udarbejdelse af CSR-strategi
- Udarbejdelse af værdikædeberegninger/livscyklusanalyser
Jobtitler
Inden for området ’Dokumentation’ ses følgende jobtitler ofte i stillingsopslag:
- ESG konsulent, ESG specialist
- LCA specialist, life cycle specialist
- Supply chain manager
- Sustainablility advisor
Få flere oplysninger
Mulige jobmål på Jobnet
- Miljøkonsulent
- Økonom/miljøøkonom
- Projektleder
- Biolog
- Miljøingeniør
Innovation
Vis alle
Baggrund
Området ’Innovation’ dækker over arbejdsopgaver relateret til udvikling og tekniske discipliner inden for grøn omstilling som energi, vandkvalitet og biodiversitet.
Området ’Innovation’ dækker her over job til højtuddannede med specialistviden inden for tekniske områder som mange forbinder med kernen i grøn omstilling; vindenergi, energioptimering, Power-to-X & elektrificering, biodiversitet og vandkvalitet..
De fleste job inden for området forudsætter ekspertfaglighed og ofte også brancherelevant arbejdserfaring. Aktuelt drives jobefterspørgslen særligt af store virksomheder i feltet. (kilde: Damvad Analytics). Rådgivende ingeniørvirksomheder beskæftiger konsulenter til grøn omstilling. Herudover ansætter kommuner en række tekniske specialister til projekterings-, planlægnings- og tilsynsopgaver.
Se flere virksomheder, der arbejder med grøn omstilling på State of Green
Anvend gerne Arbejdsmarkedsbalancen for at se potentiale for geografisk mobilitet. Se også områderne ’Regulering’ samt ’Data og analyse’.
Eksempler på opgaver
Ud over udviklingsopgaver inden for energi og teknologi, kan du også arbejde med understøttende opgaver og beskrive processer, udarbejde tekniske kravspecifikationer samt udføre miljø- og kvalitetskontroller.
Find mindre virksomheder inden for energi og teknologi, eller underleverandører til velkendte virksomheder i feltet. Her kan du undersøge, hvilke uddelingspuljer og midler, der stilles til rådighed til innovation og forskning i branchen.
Se hvordan du søger relevante virksomheder frem under ’Sådan bruger du databaser til at finde virksomheder'.
Du kan også finde virksomheder, der eksporterer grønne løsninger hos State of Green Solution providers | State of Green
Arbejdsopgaver nævnt i jobopslag
Jobopslag inden for området ’Innovation’ indeholder ofte disse arbejdsopgaver:
- Miljøvurderinger- og kontroller
- Kontrol af spildevandsudledning og jordbund
- Udvikling af affaldssorteringssystemer
- Udvikling af klimatilpassede løsninger
- Udarbejdelse af tekniske kravspecifikationer
Jobtitler
Stillingsopslag til grønne arbejdsopgaver inden for området ’Innovation’ indeholder ofte disse jobtitler:
- Analysekemiker
- Energiplanlægger
- Kvalitetsleder
- Procesingeniør
Få flere oplysninger
Mulige jobmål på Jobnet
- Energiingeniør
- Biolog
- Kemiingeniør
- Geograf
- Miljøingeniør