Ring på stillingsopslaget

Sæt dig selv i førertrøjen ved at ringe på stillingsopslag.

Ganske få ansøgere ringer på stillingsopslag, og det kan du bruge til din fordel i jobsøgningen. 

Ifølge Ballisagers Rekrutteringsanalyse er det mindre end 10% af ansøgerne, der kontakter virksomheden, inden de søger et opslået job. Gennem opkaldet får du derfor en masse viden, som andre ansøgere ikke har fået gennem stillingsopslaget. 

90% af virksomhederne synes desuden, at det er en god ide at ringe til dem, inden du søger - selvfølgelig kun hvis du har relevante spørgsmål. 

Det får du ud af at ringe

  • Du kan skrive et mere målrettet CV og ansøgning
  • Du kan være meget bedre forberedt til en eventuel samtale
  • Du kan få mere motivation i din jobsøgning
  • Du kan spare tid 

Her får du en række tips til, hvordan du får alle fordelene ved at ringe på stillingsopslag

Skab dialog med virksomheden

Et opkald handler altid om dialogen og din mulighed for at få mere viden om virksomheden. En sidegevinst kan selvfølgelig være, at du giver et godt indtryk. Men gør det ved at stille relevante og nysgerrige spørgsmål, frem for at forsøge at fremhæve dig selv.

Sådan ringer du på stillingsopslag

Vis alle

Trin 1: Forbered relevante spørgsmål

Inden du ringer, skal du selvfølgelig læse stillingsopslaget grundigt, så du undgår den ærgerlige fælde med at spørge om noget, du kan læse i stillingsopslaget eller på virksomhedens hjemmeside.

Forbered gerne 3-4 spørgsmål ud fra tanken: ”Hvis jeg skal til samtale på denne stilling i morgen, hvad vil jeg så gerne vide om arbejdet?”  

Sørg også for, at spørgsmålene åbner op for dialog og afspejler din nysgerrighed og motivation. 

Eksempler på gode spørgsmål fra karrierevejlederen Ricki Nielsen

Trin 2: Forbered dig gerne mentalt inden opkaldet

Smil og god energi kan høres i telefonen – og det bidrager til at vise din nysgerrighed og engagement. Sørg derfor for at gøre lige præcis dét, der giver dig god energi inden opkaldet. 

Det siges, at telefonsælgere sælger bedre, hvis de smiler til sig selv i et spejl, mens de taler med potentielle kunder. Det er måske et forsøg værd? 

Hvis du er lidt nervøs, kan du også smile til dig selv, så musklerne i dit ansigt løsner op, gå lidt rundt eller lave power poses. 

Trin 3: Indled samtalen med en ultrakort præsentation

Giv en ultrakort præsentation af hvem du er, og hvorfor du ringer. 

Eksempel

”Hej. Jeg hedder [navn].

Jeg ringer om jeres stilling, som [stillingsbetegnelse], som jeg er meget interesseret i. Jeg har derfor [x antal] spørgsmål til stillingen...

Har du 5 minutter nu, eller er der et bedre tidspunkt at fange dig på?"

Trin 4: Stil dine spørgsmål og lyt aktivt

Når du har fået grønt lys til at fortsætte samtalen, så stil dine spørgsmål og lyt aktivt. Undgå at afbryde, men stil uddybende spørgsmål, når samtalen tillader det. 

Vær opmærksom på at stille åbne spørgsmål, så du får en god dialog i gang. Det er i dialogen, guldkornene til din ansøgning kommer frem.

Trin 5: Afslut samtalen med et tak

Når du har ringet op, har du også ansvaret for at afslutte samtalen på en god måde. En god afslutning viser din interesse for stillingen, og at du værdsætter den tid, modtageren har brugt på opkaldet. 

Eksempel 

”Tusind tak; jeg har fået svar på mine spørgsmål, så jeg vil skynde mig at komme i gang med at målrette CV og ansøgning til jer. Tak for din tid.”

Fik du fat i en telefonsvarer? 

Det sker af og til, at telefonen ikke bliver taget i første forsøg. Vær derfor forberedt på, om du har lyst til at lægge en besked på telefonsvareren.

Hvis du lægger en besked, så fortæl gerne at du ringer igen på et senere tidspunkt frem for at efterlade dit nummer og forvente et opkald tilbage. På den måde beholder du initiativet og muligheden for at ringe igen.

Hvad har andre kandidater fået ud af at ringe på stillingsopslag?

Det stod der ikke i opslaget

"Jeg opdagede, at det var vigtigt, den nye medarbejder kunne holde oplæg foran mange mennesker. Det stod der ikke ét ord om i opslaget, men det var fantastisk viden, da jeg tidligere har holdt præsentationer for op til 200 personer." 

Der fik jeg travlt

"Jeg fik at vide, at hvis ikke jeg søgte denne uge, ville jeg ikke komme i betragtning – og ansøgningsfristen var først ugen efter. Der fik jeg travlt."

Jeg blev sendt videre

"Vi fandt ud af, at jobbet ikke matchede min profil, men han sendte mig videre til en kollega, som manglede sådan en som mig."

Få den fulde flyer som PDF